DPC Szent László telephely

Fejlesztés helyszíne: Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet (1097 Budapest, Albert Flórián út 5-7.)

Fejlesztés célja: épületkorszerűsítés

Fejlesztés típusa: építészet

 

A Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet (DPC) Szent László telephelye – akkor még önálló kórházként – 1894-ben nyitotta meg kapuit az akut fertőző betegségben szenvedők kezelésének érdekében. Története szorosan összefügg az ország járványügyi helyzetével, valamint tükrözi a fertőző betegségek gyógyításának és tudományának a fejlődését. Az elmúlt évszázadban folyamatosan bővült az intézmény infrastruktúrája, ahol az elkülönített (pavilonrendszerű) épületek kezdtek dominálni. Bár az orvostudomány fejlődésével és a kötelező védőoltások bevezetésével a klasszikusnak mondható járványok (pl. skarlát, diftéria, szamárköhögés, gyermekbénulás stb.) előfordulása gyakorlatilag megszűnt, továbbra is oroszlánrészt vállalnak ezek és más modernkori fertőző betegségek (pl. HIV, COVID) kezelésében.

A DPC Szent László telephely 11. számú épületének fejlesztése keretében a „C” szárny 4. emeletén lévő, korábbi tárgyalóból három különálló helyiség kialakítása történt meg légtechnikai csővezeték átalakításával és álmennyezet szerelésével. Szintén a „C” szárnyban 2 szinten valósult meg a vasból készült ejtővezetékek cseréje; a vizesblokk falainak és mennyezeteinek javítása, illetve festése; a vizesblokkokban a szaniterek, csaptelepek, szifonok, WC tartályok modernizálása; a hiányzó pipere eszközök és kapaszkodók pótlása; a világítótestek, a fali és padló hidegburkolatok cseréje, javítása; a zuhanyzók átalakítása (például zuhanyfüggöny, csúszásmentes hidegburkolat lefektetése, kapaszkodók felszerelése); továbbá zárcserék, ajtójavítások, ajtómázolások, küszöbjavítások. Az érintett szinteken, a kórtermekben elvégzésre került a PVC padló javítása, cseréje; a fűtési rendszer hibáinak javítása, a fűtőtestek rögzítése, illetve javító mázolása; a kórtermi előterek mosdóinak felújítása (például csaptelepek, szifonok, szappanadagolók cserék vagy pótlása); a kórtermi ajtók javítása, mázolása, kilincs és zárcseréje; továbbá a nővérhívóval és a tűzjelzővel kapcsolatos meghibásodások ellenőrzése, kezelése, javítása.

A DPC Szent László telephely 11. számú épületének „B” szárnyában pedig az orvosi szobák felújítása (például festési munkálatok; villamoskábelek megszűntetése; zárak, kilincsek, illetve világítóberendezések modernizálása; garanciális ablakcsere lebonyolítása) mellett a felvonókkal kapcsolatos különféle meghibásodások ellenőrzése, kezelése, javítása valósult meg.

    Megszakítás