Képek forrása: EMMI

Dr. Manninger Jenő Baleseti Központ

Fejlesztés helyszíne: Dr. Manninger Jenő Baleseti Központ (1081 Budapest, Fiumei út 17.)

Fejlesztés célja: hibrid műtő kialakítása

Fejlesztés típusa: építészet és eszközbeszerzés

 

A fejlesztés keretében a legmodernebb technológiai megoldásokat tükröző, kombinált képalkotó és operációs helyiség, úgynevezett hibrid műtő kialakítása valósult meg. Ez lehetőséget biztosít arra, hogy a beteg mozgatása és szállítása nélkül, a műtőben azonnal elvégezhetőek legyenek a beavatkozásokhoz szükséges vizsgálatok.

A speciális építészeti átalakításoknak (panel technológiának) köszönhetően az új, világszínvonalú műtő már megfelel a legmagasabb szintű sugárvédelmi és sterilizációs szellőzéstechnikai elvárásoknak, amelyek a radiológiai képalkotáshoz szükségesek. A műtőbe beszerzett eszközök között szerepel az a csúcstechnológiás sebészeti navigációs rendszer, amely segíti a műtétet végző orvost a lehető legpontosabb beavatkozás elvégzésében. A rendszer emellett feldolgozza és különféle perspektívából megjeleníti a beavatkozás előtt vagy közben a hozzá kapcsolt radiológiai eszközökkel készült diagnosztikai képeket, így a műtétet végző orvos 3D-s anatómiai modelleket hozhat létre, illetve megtervezhet és szimulálhat egy vagy több lehetséges sebészeti útvonalat. A műtét során a rendszer nyomon követi a sebészeti eljárás teljes folyamatát, a monitoron keresztül pedig látható a sebészeti eszközök pontos helyzete.

A fejlesztés forradalmi jelentősége egyrészt az, hogy az orvosok azonnal, műtét közben látják az operáció hatékony elvégzéséhez szükséges vizsgálati eredményeket és a legmegfelelőbb beavatkozási irányokat. Másrészről a vizsgálatok és a műtéti beavatkozás között eltelt idő csökkentése életmentő lehet főként a súlyos baleseti sérültek operációja esetén.

Megszakítás