Képek forrása: EMMI

Jahn Ferenc Kórház Diagnosztikai Központ

Fejlesztés helyszíne: Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet (1204 Budapest, Köves út 1.)

Fejlesztés célja: Diagnosztikai Központ létrehozása

Fejlesztés típusa: építészet és eszközbeszerzés

Az országban kevés egészségügyi intézmény büszkélkedhet olyan jelentős léptékű szakmai fejlődéssel, mint a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet. Az 1980-ban megnyílt, csaknem félmillió lakos egészségügyi ellátásáért felelős intézményben évente több, mint 40 ezer beteget gyógyítanak, a járóbetegek száma pedig meghaladja az évi 660 ezret. Az általános egészségügyi ellátáson belül kiemelt, országos jelentőségű a kórházban zajló neurológiai és az urológiai ellátás. Több telephelyen végzik a fekvő- és a járóbetegellátást.

A kormány támogatásának köszönhetően új Diagnosztikai Központtal gyarapodott a kórház a Köves utcai telephelyen, nagyértékű, modern orvostechnológiai eszközbeszerzésekkel.

Diagnosztikai Központ építészeti kivitelezése (576 m²)

Az új épületrész a jelenlegi épületkomplexumhoz egy összekötő folyosóval csatlakoztatva, a kórház mentőbejárat felőli részén épült. Ezen az összekötőfolyosón keresztül a kórházi ellátásban részesülő betegek léphetnek az épületbe, míg járóbetegek az új épület főbejáratán érkeznek vizsgálatra. Mindkét közlekedési út a központi recepcióhoz vezet, ahonnan irányítottan történik a vizsgálókba lépés. A mentővel érkező betegek szállítása az összekötő folyosóra nyíló bejáraton keresztül történik. Az épületben három diagnosztikai egység került kialakításra: egy MR vizsgáló, egy CT vizsgáló, és egy DEXA (egész test csontsűrűség) vizsgáló. A vizsgálóhelyiségeket az orvostechnológiai előírások és a kényelmi elvárások figyelembevételével alakították ki.

Parkoló bővítés (340 m²)

A diagnosztikai épületszárny könnyebb megközelíthetősége érdekében 29 + 1 (akadálymentes) parkolóhellyel bővült az intézmény parkolója, parkosított környezetben.

Kapcsolódó orvostechnológiai (diagnosztikai) eszközbeszerzések

Új diagnosztikai eszközök kerültek beszerzésre, aminek eredményeként egy modern MRI berendezés és egy DEXA csontsűrűségmérő került az újonnan létrejött Diagnosztikai Központba.

Megszakítás