Képek forrása: EIF

Kútvölgyi Tömb (Szent János Kórház)

Fejlesztés helyszíne: Észak-budai Szent János Centrumkórház (1125 Budapest, Kútvölgyi út 4.)

Fejlesztés célja: épületkorszerűsítés

Fejlesztés típusa: építészet és eszközbeszerzés

Az – elnevezésében jelenleg – Észak-budai Szent János Centrumkórház a főváros egyik legrégebbi egészségügyi intézménye, ami a mostani területén kialakított (pavilonrendszerű) épületegyüttesben 1898 óta működik. Azon kevés kórházak közé tartozik, ahol – a szívsebészetet kivéve – a korszerű orvostudomány minden ága képviselve van, így évi 450.000 beteget, összesen egy millió esetet látnak el. Az elmúlt évtizedben integrálódott hozzá a Budai Gyermekkórház és a Kútvölgyi úton található oktatókórház, mely utóbbi 1943-ban nyitotta meg kapuit, majd folyamatos funkcióváltást követően napjainkban számos szakterületen biztosít helyszínt a fekvő- és járóbetegek egyre bővülő, modern színvonalú ellátásának.

A Kútvölgyi Tömb teljeskörű külső-belső felújítása 2021-ben kezdődött meg a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) közreműködésével. Elsőként a műemlékvédelem alatt álló épületegyüttes 11 ezer négyzetméternyi homlokzata újult meg, majd a 13 ezer négyzetméter alapterületű belső tereinek (például kórtermek, orvosi szobák, a szociális helyiségek stb.) modernizálása fejeződött be. Ezenfelül az épületgépészetet, az elektromos hálózatot és a nővérhívó rendszert is korszerűsítették. A kórház továbbá öt új műtőhelyiséggel bővült, négy kiemelt ellátási terület (sürgősségi, intenzív, endoszkópos vizsgáló) kialakítására ugyancsak sor került, valamint 250 új betegággyal rendelkező kórtermeket hoztak létre.

Társaságunk a Kútvölgyi Tömb korszerűsítéséhez az alábbi fejlesztések megvalósításával járult hozzá:

Az alagsor központi öltözőihez, a földszinten lévő közlekedőhöz és a szerverszobához, illetve a „D” szárnyban az 1-5. emeleten a kórház kiemelt gyógyászati helyiségeihez (például műtő, átfektető, vizsgáló) beléptető rendszer került kiépítésre. Emellett betekintést gátló BIOSAT textil higiéniás függönyök, valamint ágyelválasztó rendszer beszerzése és felszerelése valósult meg a földszinti Sürgősségi Betegellátó Osztályon lévő szakorvosi vizsgálók, dekontamináló, fektető és őrző, továbbá kötöző helyiségekben, az 1. emeleten a kardiológiai őrzőkben, a 2. emeleten a II. Belgyógyászat Intenzív Terápiás Osztály fektető helyiségeiben, a 3. emeleten az I. Belgyógyászaton lévő őrzőkben, a 4. emeleten a Sebészeten lévő őrző és a szeptikus kötöző helyiségben, az 5. emeleten az Urológián a post-op. őrzőben és a 6. emeleten lévő a szubintenzív őrzőben.

A patológia részére rozsdamentes bútorok és tetemhűtők beszerzése valósult meg, valamint a gépház elszívásának korszerűsítésére is sor került. Az épület 1-5. emeletén a gyógyászati ellátással szervesen összefüggő, továbbá öltözői, illetve irodai és egyéb beépített bútorok beszerzése és beépítése mellett megtörtént a liftek részleges felújítása. A kültéri fejlesztés nyomán új mentőbeálló került kialakításra a sürgősségi részleghez kapcsolódóan. Ezen kívül a Kútvölgyi Tömb környezetében lévő kültéri világítás korszerűsítésén túl tereprendezés keretében az utak újra burkolásán kívül megújult az épülethez tartozó raktárak homlokzata és tetőszigetelése is.

    Megszakítás